Om Logen
Logens historie
Logen blev grundlagt den 10. september 1923, og fik fornyet sin konstitution den 20. marts 1932. Logen er den eneste i Danmark der arbejder efter det oprindelige danske laugsritual Ritus Hauniensis.
Frimurerlogen De Tre Hamre nr.15
under Storlogen af Danmark
Storlogen af Danmark udsprang oprindeligt af to tidligere systemer, “Stororienten af Danmark og Norden” og “Den Danske Stororient”.
Begge har deres oprindelse i begyndelsen af 1920 erne, men har rødder der er langt ældre. De historiske rødder i disse dannelser er utrolig komplekse, men i Danmark samles de hos en enkelt person Carl William Hansen, kaldet Ben Kadósh (1872-1936). De historiske rødder skal søges i Tyskland, Frankrig, Italien og England hos navne som Gerard Encausse, Jean Bricaud, John Yarker, Theodor Reuss og Eduardo Frosini. I den tidligste historie ses også påvirkninger fra Martinist Ordenen, A.M.O.R.C., Le Droit Humain, Ordo Templi Orientis, Fraternitas Lusis Hermitica, Ordo Illuminatorum, Swedenborg Riterne, Den Gnostiske Kirke, fransk okkultisme og mange andre kilder.
Det var et generelt ønske hos begge systemer (Stororienten og Den Danske Stororient), at finde en række fællesnævnere således at systemerne kunne bringes sammen. Gennem bladet Frimurertidende, som udkom disse år, lykkedes det højgradsfrimureren og psykologen Grunddal Sjallung (1895-1976) den 14. april 1929 at gennemtrumfe idéen om Storlogen af Danmark. Han fik øjensynlig stor støtte fra blandt andre fabrikant Max Müllertz (død 1940) og tidsskrifttrykker Einar Wilhekm Petersen, der begge var højgradsfrimurere.
Den 14 april 1929 blev Storlogen af Danmark konstitueret med loge mester Max Müllertz og Storsekretær Grunddal Sjallung i spidsen. Forfatningen er delvist lånt fra det engelske frimureri. Ritualsættet, kaldet “Ritus Hauniensis” (De Københavnske Riter) som låner fra franske, engelske og tyske kilder og grundlæggende identificeres med York Rite.
De oprindelige loger under Storlogen af Danmark var:
• 01. Lyset til de ni hjerter
• 02. Janus Vesta
• 03. Tre Løver
• 04. Pax Interna
• 05. De To Søjler
• 06. De Tre Lys
• 07. Den Flammende Stjerne
• 08. Den Kubiske Sten
• 09. Akacien
• 10. Danevirke
• 11. Phønix
• 12. De Tre Hamre
• 13. De Tre Søjler
• 14. Pentalpha
• 15. Stella Nova
• 16. Den Gyldne Cirkel
Af de oprindelige loger er der i dag kun logen De Tre Hamre nr. 15, som stadig er aktiv under Storlogen af Danmark. Flere af de oprindelige loger findes i dag hos Frimurerlauget af Gamle Frie og Antagne Murere, men har ikke længere tilknytning til Storlogen af Danmark.
Forskel på storloger
Frimureriets mange historiske detaljer gør det svært, at lave en nøgtern skildring af den historiske udvikling i de mange riter og systemer. Storlogen af Danmark begyndte sine dage i Smallegade 33 (København), hos det der i dag er kendt som Frimurerlauget af Gamle Frie og Antagne Murere. Gennem demokratiske valg i 1960’erne valget Frimurerlauget medlemmer at affiliere med, og underlægge sig Den Danske Frimurerorden, mens andre medlemmer ved denne begivenhed valgte at flytte Storlogen af Danmark til en anden lokalitet og fortsætte det oprindelige arbejde. Alt dette i overensstemmelse med konstitutionen for Storlogen af Danmark.
Forskellene mellem Den Danske Frimurerorden, Frimurerlauget og Storlogen af Danmark er for så vidt – og set med historiske / akademiske øjne – marginale, men enkelte punkter adskiller dog systemerne. Den Danske Frimurerorden på Blegdamsvej arbejder efter et højgradssystem som de selv siger bygger på kristendom, hvorimod deres første tre grader (lærling, svend og mester) er “de blå grader” under opsyn (hvilket også gælder logen “De Gamle Pligter”).
Storlogen af Danmark arbejder med “de blå grader” og “mærkemester-graden”, men er ikke under opsyn fra Den Danske Frimurerorden. Under Storlogen af Danmark findes også et kapitel for Kongelig Bue Graderne.
Orienten er selvstændig, men med historiske bånd til medlemmer fra Storlogen af Danmark. Stororienten arbejder med højgraderne fra “Den Skotske Ritus” og adskiller sig derved fra både Den Danske Frimurerorden, Frimurerlauget og Storlogen af Danmark. For at deltage i højgraderne under Skotsk Ritus, skal kandidaten være Mester Murer.